Quantcast
Channel: Kaiyo Aino Blog
Viewing all articles
Browse latest Browse all 400

Cum iti dai seama daca e argint, placat cu argint sau tinichea? (Partea 1)

$
0
0

To Only
Am avut mereu dilema asta.
Pana acum 5-6 ani nu purtam argint si nu ma interesa deloc. Insa apoi lucrurile s-au schimbat si pot spune ca acum sunt un mare fan al bijuteriilor de argint si de ce nu, si a celor placate cu argint.
Pentru ca da, exista obiecte placate cu argint extrem de frumoase si rezistente.
Pana acum cativa ani si eu faceam parte din cumparatorii naivi, care cand vedeau 925 scris pe o bijuterie o cumparam cu toata increderea, observand ulterior (cam dupa o saptamana doua de purtare) ca deveneau de nerecunoscut.

Dar sa incepem cu inceputul.


Cum recunosti argintul

Daca intentionezi sa cumperi obiecte/ bijuterii de argint si vrei sa te asiguri ca nu iei teapa:


  1. In primul rand, argintul are unul din urmatoare marcaje, in functie de puritatea lui: 750; 800; 875;  916;  925 si argint fin 999;

Evident, cel mai intalnit este cel de puritate 92,5% de unde si marcajul 925, iar 800 e tot marca a argintului, insa mai slab (nu neaparat  mai prost calitativ, dar evident cu un procent mai mic de argint). 
Argintul 925 mai poarta denumirea de Sterling Silver, astfel ca in unele tari argintul poate fi marcat cu SS (de la Sterling Silver) in locul clasicului 925.

Dar, cum se prea poate sa stiti din experienta, multe bijuterii sunt marcate cu 925, fara sa fie argint, in multe cazuri (fericite) am putea presupune ca vorbim de bijuterii placate cu argint; alte ori, nici macar atat. 

    2.  In al doilea rand, culoarea ar trebui sa fie uniforma

Daca prezinta variatii de culoare, cel mai probabil e placat. Dar cum, acest aspect e destul de greu de observat cu ochiul liber si la orice lumina (mai greu observi uniformizarea in magazin) si mai ales daca obiectul are si pietre sau detalii care nu permit observarea clara, cititi in continuare cateva indicii.

    3.  Cum arata marcajul (acel 925) inscriptionat. 

Mi se pare foarte ciudat ca nu am gasit aceste informatii nicaieri in google in limba romana. Dar un marcaj corect nu este niciodata imposibil de mic, in asa fel incat sa nu poata fi citit. 
Pentru comparatie folositi mina unui creion obisnuit de lemn. Daca scrisul 925 este mult mai mic decat diametrul varfului ascutit al minei de creion, atunci cel mai probabil vorbim de un fals.


O mica paranteza: toate pozele incepand cu cea de mai sus sunt luate de pe net, pentru ca imi e imposibil sa va fac poze in care sa puteti vedea marcajele de pe bijuterii.

      4. Foarte rar marcajul 925 sta singurel. 

La bijuteriile mai vechi, langa 925 se scriau diverse simboluri care descifrate insemnau tara/ orasul de provenienta, destinatia si anul in care a fost facut. La bijuteriile mai noi, vor aparea alte simboluri langa 925, cum ar fi initialele sau simbolul magaznului, producatorului si/sau oficiului unde a fost autentificat. 


Deci, ce trebuie sa scrie langa 925 ca sa fim convinsi ca e adevarat? 

In tabelul de mai jos aveti o schema despre cum trebuie sa arate marcajul bijuteriilor autentice.
Sa ne concentram pe Argint:
(Firma/ numele/ initialele celui care a autentificat bijuteriile), urmata de puritatea argintului (in general 925, dar nu uitati ca exista si alte procente sau poate fi marcat si ca Sterling sau SS), urmata de Simbolul/Initialele oficiului care a testat bijuteria.
Acestea sunt cele 3 minime care trebuie sa existe pe un obiect de argint. Insa, optional, marcajul se poate continua cu alte detalii, cum ar fi anul in care a fost executat, gramajul total etc. Observati ca marcajul corect pentru 925 e sa fie cuprins intr-un oval.




Un exemplu de stante multiple il aveti mai sus. Totusi, la modul obiectiv, daca un produs e foarte mic (cum ar fi cerceii care nu pot fi marcati decat pe inchizatoare sau pandantivele care nu pot fi marcate decat pe toarta) vor contine probabil doar 925 (neaparat in acel oval) sau 925 si initiale/ simbol producator/ oficiu de autentificare.

Dar, aceste exceptii fiind mentionate, un produs care se vrea de argint si e suficient de mare pentru a fi marcat corespunzator, insa nu este, e posibil sa nu fie decat un fals.
Foarte mare atentie la 925 sa fie incadrat in acel oval!!!

Iar mai jos aveti si poza unui pandantiv care s-a dovedit a fi argint...fals:

Pe langa faptul ca acum se vede cu ochiul liber ca e oxidat (chiar ruginit pe alocuri), evident cand l-am cumparat, arata ireprosabil. Acum ca stiti dupa ce sa va uitati, ati putea foarte usor sa realizati ca acest pandantiv e fals: stanta 925 nu e incadrata in acel oval si nu contine nici un fel de informatie despre producator/autentificator, absolut nimic, desi era spatiu suficient pentru a include si aceste detalii.

Daca va intrebati daca un falsificator nu poate cunoaste aceste detalii si le-ar putea include pe bijuterii false, va pot spune ca in general, cei care produc bijuterii false nu se complica atat de mult si rar sunt atenti la aceste detalii. In general, argintul nu e oricum un metal extraordinar de scump, deci eforturile de a-l falsifica nu vor fi imense.


Daca totusi semnele prezentate pana acum nu te-au convins, iata si cateva metode "babesti":


  • Testul magnetului: aproprie un magnet de obiectul care presupui ca e de argint. Daca il atrage, atunci nici o sansa. Daca nu il atrage insa, nu inseamna neaparat ca e de argint, ci ca nu e fier. E totusi un bun prim pas si poti exclude macar ca e fier.
  • Bicarbonatul. Probabil ca ai auzit deja ca apa cu bicarbonat de sodiu ajuta la curatarea argintului. Reteta spune sa lasi argintul peste noapte in apa cu bicarbonat iar a doua zi sa il freci cu o carpa moale. Aceasta metoda merge perfect si ca test. Argintul se va curata prin acest proces si isi va recapata culoarea argintie, in timp ce un obiect fals, chiar si placat, se va innegri foarte puternic si va deveni imposibil de curatat. (Metoda testat de mine!)
  • Testul scrisului pe perete- chiar daca este o metoda foarte cunoscuta, va asigur ca nu functioneaza. Daca vreti sa verificati, luati o banala lingurita din bucatarie (otel inoxidabil) si testati-o pe perete. Va asigur ca foarte multe metale scriu la fel de bine pe perete ca si argintul. 
Acum ca ne-am lamurit, sper eu, cu argintul si ca nu ne vom mai lasa pacaliti pe viitor, sa vorbim si de bijuteriile placate cu argint.
Prima dilema a multora stiu ca va fi:

Cat valoreaza bijuteriile cu argint placat?

Ei bine, raspunsul e DEPINDE. 
Sunt bijuterii placate cu argint chiar scumpe, in timp ce unele pot fi mai ieftine decat unele fier. De cele mai multe ori insa, bijuteriile placate au diverse pietre pretioase, asa ca,  pretul ridicat e mai mult pretul pietrelor si nu in mod necesar al metalului folosit.
Ca exemplu acest superb inel placat cu argint de pe site-ul oficial Swarovsky (btw, bijuteriile Swarovsky de multe ori sunt chiar la preturi acceptabile, in ciudat notorietatii lor de bijuterii scumpe).
Costa aproximativ 60 euro. Vi se pare mult sau putin?


Urmeaza sa revin cu partea a doua a acestui articol, unde vom vedea semnele prin care sa recunoastem si bijuteriile placate cu argint. 






Please follow me :



Vote my Looks:

Viewing all articles
Browse latest Browse all 400

Trending Articles